Ijab Qabul

Little Caliph

Aug 31, 2010

Merdeka..!!!

Alhamdu Lillah bertemu kita kembali didalam rancangan 'Bual Bicara bersama Mai Alias'....
(napelah aku ni suke sgt berangan.... heeee)

Baiklah baiklah....tahun ni NegaraKu tercinta Malaysia menyambut ulangtahun kemerdekaan ke-53... Alhamdu Lillah

Td kt Shah Alam bumi bertuah ni berdentam-dentum bunyi mercun yg dh mcm bunyi BOM... terkojut den ni hah....ngah den syok usha FB tibo2 tu dia aih keBabooOOommm...!!! pastu cm beselah kn akan ramai bersorak terjerit-jerit.....hmm bkn nye xsuka...tp mmg xsuka.... hahaha

Agak2 waktu diorang dgr bunyi mercun yg dh mcm BOM tu diorang ade terpk x bunyi yg sama juga dilalui oleh para PEJUANG KEMERDEKAAN.... beza ye antara 'rasai' dgn 'lalui'.... kita bersorak gembira skg.... renunglah...hayatilah bahawa dulu bunyi dentam-dentum itu akan disusuli dgn raungan tangisan & tumpahan darah utk BERJUANG demi mencapai kemerdekaan yg kita raikan skg ni.....betulkah kita bersyukur...??

Dulu (mase muda cket...skg msh muda) bila tgk cita kemerdekaan xbape suka...xrasa pape sgt...rasa boring je.... tapi Alhamdu Lillah semakin menginjak usia semakin menghayati ape itu erti kemerdekaan..... sedih bila tgk cerita2 mcm mane rakyat Tanah Melayu berjuang habis-habisan bermandian darah demi mempertahankan TANAH AIR dr dijajah & ditindas..... bagaimana kaum wanita turut memikul tanggungjawab utk membela TANAH AIR...kita bersatu padu wp berlainan kaum utk MENGUSIR penjajah yg xsedar diri...!!!!

Adakah semangat juang para pejuang itu masih ada dlm DARAH kita skg...??? dlm DARAH generasi kini dan akan datang....??? Masih ade ke...!!!! Jawapanya ada dlm diri kita sendiri....

Tolonglah....tolong hayati erti kemerdekaan yg kita rasai skg ni.....tgklah filem2 kemerdekaan dgn mata hati...bukan mata kasar.... cuba letak kn diri kita di posisi para pejuang itu... InsyaAllah kita akan merasainya.....


:: Salam Kemerdekaan Buat Tanah Airku ::


Erkk.... baru EMPAT...??

Assalamualaikum....

Baiklah baiklah....sy bru ade 4 post.... hua hua hua (ade aku kesah..??) ye sy mmg kesah =O dlm otak ni byk bnda nk cite (psl puasa,kwn2,boyfren2...erkk... silat...silat...silat...) tp nk meluahkan dlm bntuk tulisan den mmg pyh (xpe mai pelan2 kayuh.....kayuh sampai kurus =p ) hohoho

klo nk tulis sampai cni je leh x.....sb cm xde idea lak.... (sdg berusaha mncari idea.....cariii...cariii...) org kate bile time kte cari salu xjumpe...ble time xcari tu nnt terjumpe....tp klo time kite terjumpe tu tp xde access internet cmne...?? (ye...sy suke tnye soalan yg dh tau jwpn)... Hah dh jumpe...nk cite psl 'rasai' Merdeka lah....tp kt next entry...so byk cket post kt blog ni nnt....
(bijaknyeee dak ni...) hahahaha.... mnta maaf mmg sy poyo....sy akui yg sy comel.... erkk salah nk tulis poyo nape tertaip comel.... hmmm misteriii.... (^_~)

Ok ok b4 idea lari n mood terbang better Patik mencemar duli ke entry lain..... zaaassssss

Aug 15, 2010

Salam Ramadhan



Assalamualaikum...

Waahhhh dah beranai2 page ni (lame sgt xupdate...)
baiklah...baiklah.... im updating....
ok kite dh masuk ari ke-5 dlm bulan Ramadhan.... Alhamdu Lillah....
thn ni still beraya di perantauan.... (hahaha ala2 obersea kan cik hani madu) tp xpe tanggungjawab pd agama,bangsa,negara perlu diteruskan....wahhh ayat xtahan..!!!

Kt shah alam ni merata-rata bazar ade bak cendawan tumbuh slps ujan (hah..??)
Ok below is the list of bazaar in Shah Alam :

1. Seksyen 7 (yg tpk psr mlm tu....sblah i-city)
2. Seksyen 7 (kt area tasik tu.....)
3. Seksyen 2 (jln raya area food court)
4. PKNS (kt area blakang tau yg cm nk ke SACC tu...)
5. Seksyen 13 (sblah stadium..... sgt bsr itu bazar....)
6. dan banyaaakkk lg tp xingat.... hohoho)

hmm cmne nk akhirkn ayat ni......hohoho

"Salam Ramadhan" dr sy :: Mai Alias ::