Ijab Qabul

Little Caliph

Apr 27, 2011

Rasa...

Tidak menjadi kudis pada diri ini.... pada hati ini...

Memang sedikit terasa... tidak aku nafikan... tapi tidak mengapa.... ianya lumrah...
Tidak mahu berprasangka.... walaupun ada datang menjengah... moga dijauhkan...

Alhamdu lillah.... bila hidup kita berGuru...
Bersyukur dipertemukan dengan nya...

Tanpa nasihat nya... tanpa tunjuk ajar nya entah bagaimana aku kawal perasaan yang datang...
Entah bagaimana aku hadapi situasi yang tiba...

Prasangka itu bisikan dari syaitan...
& jika ianya dari syaitan pasti tidak baik tujuannya...
untuk menyesatkan... untuk memisahkan... untuk memecah belahkan...

Dugaan? bagiku ini dugaan yang kecil... bukan dengan niat untuk mendabik dada... jauh sekali untuk memperlekehkan yang datang dari-Nya... Dia Maha Mengetahui apa yang aku rasa...
kerana aku hamba yang tidak punya apa-apa...
makam ku belum layak mendapat dugaan yang besar...
sebab itu aku yakin ini dugaan yang biasa... dugaan untuk insan-insan biasa seperti ku...


Semoga hati ini dibersihkan disucikan dari penyakit-penyakit hati...


Dengan izin dari-Nya.... Dengan izin Yang Empunya...

Apr 14, 2011

Selangkah


Passport dah siap.....
Jika diizinkan Yang Empunya kesana..... InsyaAllah...
Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui segala....

Apr 7, 2011

Runsing..?? Cara anda..?? Cara saya...

Bila rasa macam sesak nafas sebab kerja menimbun dan due date dekat-dekat.... hati resah kepala runsing tak dapat senyum.........

Macam mana cara anda tanganinya...?? Saya..??

One of my way to handle that matter is 'berangan' hahahaha.... Alhamdu lillah it works (^_^)
Saya buka FB kawan-kawan.... tengok gambar-gambar aktiviti mereka... tengok ekspresi muka 'gembira' mereka.... its like their excitement being transfer to me (^_^) Yeeaaahh happy... Alhamdu lillah...

Lagi... lagi... saya dengar lagu yang best-best je.... lagu cinta...lagu cinta & lagu cinta hehehe... that is why i had been posted two lovely songs (Simbiosis by Ella & Keabadian Cinta by Anuar Zain) dengar lagu macam tu sambil buat kerja yang menimbun..... So far it work for me (^_^)

Mula-mula tadi nak buat kerja yang menimbun pun runsing je but after the therapy dapatlah buat dengan lebih gembira & tenang.... bila kita tenang selalunya benda jadi lebih senang (^_^)

Apa pun cara kita handle emosi kite.... buatlah.... asalkan cara itu betul (^_^)

yang tersirat




"Kiasan itu indah... walau terkadang berbisa.... tapi yang penting makna disebaliknya"




Apr 6, 2011

Kiasan...

" Jangan bermain dengan air yang dalam kalau tahu diri tak pandai berenang " - Mai Alias