Ijab Qabul

Little Caliph

Dec 29, 2010

Makcu kuruihh

Hohoho kali ni makcu nak ltk pic time kuruih dulu
buat guide & pemangkin utk makcu ni....huhuhu
mase ni tahun 2005 (dh lbh krg 5 thn lps) (dh ber kg tmbah skg..hehe)
makcu bkn sajo-sajo nak kurus tp mmg byk baiknyo
semoga makcu & kwn2 akan sentiasa ingat matlamat kami ni & semoga kami berjaya mencapainya dlm maso setahun ni... Amin... InsyaAllah
Semaaanngaaattt...!!!

dh xleh nk pakai cardigan ni...hoho dh xkono jadinyo kek makcu skg


ni time kaklong konvo...hoho cam nerd je lak..baju ni leh pakai lg mybe sb material nye 
tp nmpak kembang nnt hehehe


ni mase makcu kesatria dulu... skg ni xtaulah muat lg ke x...hehe uniform ni pn ntah kt mane


** amin....amin... InsyaAllah

Dec 28, 2010

...

td rase xbest... hmm
dukung adam n cite dgn die prob tu....
tp cite dlm hati je sambil dukung die....
lega....

pastu baringkn die n sambung cite sambil tgk muke die...
tu pun cite dlm hati je....sambil buat2 muke....heee
pastu die wat bunyi... lame lk tu...die cam ckp2
agaknye die ngah nasihatkn makcu die ni kot...
lega....

Dec 27, 2010

Kisah kita...

Tiba-tiba ingin mengimbas kembali...

Kita bermula dgn berkawan... sekarang masih ber'kawan'... Alhamdu lillah
Dulu x suka (ada masa tu benci pun ada... hehe).... sekarang...malu-malu nak kata ^_^
Kurang lebih setahun disimpan dr dihidu teman-teman...
Kerana teman-teman kita adalah teman yg sama ^_^
Pada masa itu bukan saja-saja utk berahsia....tapi kita belum sedia utk bercerita...
Waktu meeting mahupun training kita buat seperti biasa....seperti tiada apa-apa
Apabila yg disimpan sudah dihidu teman-teman.... mereka bertanya... kita tertawa ^_^

Banyak perkara kita berbeza... tp mungkin itulah pelengkapnya...
Dia lebih berdiam byk mendengar... aku suka berkata asyik melihat...
Tetapi bila dia berbicara... memberi nasihat atau juga memberi idea.... aku sering kagum dgn apa yg diutara... dan sesungguhnya itu dtg dr-Nya
Dia matang... aku pula selalu kebudak-budak kan... tp ada masanya kita bertukar rasa ^_^

Kopi dan dia x boleh dipisahkan.... aku..?? bau kopi amat memeningkan...
Tapi bila berjalan jauh suka aku belikan walaupun kadang kala kena buka jendela krn x tahan bau nya... tp x mengapa...
Minuman sejuk adalah pendamping ku.... dia pula sudah lama meninggalkan nya....
Aku cukup gemarkan cokelat... walaupun dia xsuka tp dia tetap belikan nya ^_^

Dia cukup penyabar.... Alhamdu lillah.... aku pula cukup x sabar.... Astaghfirullah... but slowly i try to learn from u...
Banyak kisah suka duka kita bersama.... Semoga kita dapat harunginya... dgn keberkatan Guru, Ibu & Bapa... InsyaAllah...

Kini.. sudah hampir masuk ke angka 3... jika di izin Yang Maha Esa...
Pengakhiran nya hanya DIA yg tahu.... kita berusaha.. berdoa... dan bertawakal...
Walaupun kita merancang.... tetapi sesungguhnya DIA lah jua sebaik-baik Perancang...

Banyak lagi yg mahu dikata... tapi mungkin di lain cerita...
Tapi satu ingin ku panjatkan...
Ku bersyukur dipertemukan dgn nya...

@I-City ^_^

Dec 26, 2010

Reference

sgt suke tgk pics fifah tunang.... fifah choose cream n white...simple n sweet.... sukeeee..!! niceeee..!!
dh mnta izin kt cik punya bdn nk copy & save some of her pic n upload here
kot2 lah nk wat reference nnt hehehe

 



Pembakar Semangat

Hari Tenaga Pengajar (HTP) thn dpn harus sudah kurus
Berusaha mai...!! Berusaha...!! mmg kne jaga perut....jaga makan.... Berusaha...!!
Byk baiknya bila kite jaga ^_^

Kata-kata Mu... pesanan-pesanan Mu sentiasa mnjadi pmbakar semangat

Dec 21, 2010

hati...

tak suke bile perasaan yg itu hadir....
spt pesanan Guruku & diingatkn kembali oleh kak mas dlm blog nya....bersihkan hati.... bersihkan hati....
xelok rasa begitu...... latihlah hati mu.... (-_-)
ttp sentiasa beringatlah.... hati itu bukan milikmu.....

Dec 16, 2010

Pickpocket

Pickpocket....ok sy nak share pngalaman brhadapan dgn pickpocket thn lps (2009) dlm LRT otw g koje....mase tu koje kt CIMB masjed jamek.... pagi tu nek komuter dr shah alam trun kt kl sentral...then nek lrt ke masjed jamek.... mase ngah tgu train 2 ade announcement agr brhati2 dgn pickpocket (dlm hati terdetik....bagus2....kne alert ni) .....ok then neklah lrt n diri kt tiang dpn pintu sb sng nnt nk kuar...

Mase lrt benti kt pasar seni ramailah yg kua masuk n ade sorg mat saleh n minah saleh msuk bwk byk barang then sorg laki ni bdn bsr pun msuk n diri depan sy....kire skang sy duk betul2 blakang mat saleh tu n laki bdn bsr tu....sampai kt terminal masjed jamek org berebut2 berhimpit2 nk kua n msuk (including me)....

Mase ngah himpit2 tu sy prasan laki bdn bsr tu msuk kn jari die dlm pocket blakang mat saleh tu n cube nk amik wallet die....nmpak agk susah sb pocket mat saleh tu jenis yg dalam...dlm keadaan berhimpit tu mmg org susah nk sedar yg pocket kne seluk lagi2 mat saleh tu ngah sibuk angkat brg2 die utk kuar dr train.... then xsemena-mena sy g pegang tgn laki bdn besar tu n alihkn smbil mngukir senyuman kt die (huuuuu cmne leh tersenyum skali ni....) n laki bdn besar tu nmpak torkojut....pastu apo laie sei pun toruih kuar dr train (bnda ni jd sekejap sgt....split of second)

Sampai je opis p basuh tgn....huhuhu

*Alhamdu lillah....semua ini dgn keizinan dr-Nya.... & Dia jugalah yg menggerakkan nya*

                                                      Ni pun kire pickpocket ni....hua hua hua (gmbar sekadar hiasan)

Training Hati

Jaga baby perlu kesabaran yg tinggi.....
Semoga ini dpt melatih diriku mnjadi lbh sabar.... InsyaAllah...
Ku coba jdkn pngalaman ini sbg platform utk mendidik hati agar lbh sabar & ikhlas melakukan sesuatu utk saat ini & akan dtg... InsyaAllah....

Dec 15, 2010

Baju baby

cOmei-cOmei baju baby skg ni kn...... i likeeeee....hehehe
lagi-lagi klo baju ala-ala org bsr tp 4 baby...... i loooveeee it ^_^
dgn leggingnye....mcm2 corak mcm2 kaler n ade pic bear kt bon2 die....wawawawa cOooOoomeeiii

Niiicceeeeee kan....?? heeee
sooOoo  shooOoomeeeiii

Dec 13, 2010

Alhamdu lillah ^_^

Syukur ke hadrat Illahi atas kemenangan yg diberikan kpd Guruku YM Tn. Syeikh Hj Md Radzi Bin Hj Hanafi... Alhamdu lillah... penantian selama 4 tahun.... Maha besar dugaan yg beliau & ahli keluarganya hadapi....ttp beliau tetap berwajah tenang dgn senyuman terukir bila dihadapan murid-muridnya...... Itulah Guru...

Semoga Guruku & seluruh ahli keluarganya serta seluruh keturunan Almarhum Ustaz Hj Hanafi Bin Hj Ahmad & Bonda Maimunah Othman akan dikurniakan kesihatan yg baik & sentiasa dlm perlindungan Mu Ya Allah... Amin Ya Rabbal Alamin.....

Semoga kami akan ditetapkan hati utk terus dalam perjuangan ini bersama-sama pimpinan Guru Sebenar Guru yg mempunyai salasilah perguruan yg BENAR...!!!

Dec 3, 2010

Baby Languange

Ok.. kt bawah ni mai share psl bunyi2 yg baby salu wat.... Mai dpt ni time tgk The Oprah Show..... sukeeeee show tu =) hoho smpat simpan kt hp...ni dah based on research (xingat lk sape yg wat research...hehehe)

Neh = lapar
Eh = sendawa
Owh = mengantuk
Eair = nak buang angin
Heh = tak selesa

time baby merengek try dgr betul2 bunyi rengekan tu ade bunyi cmne eg. ade bunyi cam ehh ehh (maksudnye die nk sendawa).. nehh nehh neh (die lapor tu...try bg susu) n seterusnye....klo heh heh tu maybe die dh eyakk so xselesa, xpun pampers ketat ke, ngah panas ke..... & mcm2 lg


New Babysitter In Town

Yeaahhh dats me...!!! hohohoho
Al-kesahnya.... b4 ni kaklong dh anta adam (ank buahku...bru 2 bln lbh) dkt sorg pengasuh ni....xsampai sebulan kot.... tp skang dh stop anta atas sb2 tertentu (xmo ngumpat....xmooOOoooOoo).... so sementara sy ngah cuti sem ni jd sy pun tlg jaga adam cOmei cOmei makcu....hehehe sb kaklong g koje

seriously xpnh jaga baby kecik secara betul2 (means buat sume...mandikan...susu botolkan...pakaikn...tidokan...dll) so, byk kekok nye...hehehe but makcu try ye adam....sowi klo adam xselesa ke ade terkurang ke ape ke....huhuhuhu

so far, plg mencabar tang nk mandikan die...huhuhu soingat sei...sei xponah laie mndikan baby.... tp salu tgk cmno mak n kaklong mandikan....besen mandi adam lak xde kt umah ni....so den rodah yo tgn kiri pegang leher, tgn kanan siram air gosok2 sume.....die nanges2.... waaaaaaa sowi adam....makcu kekok lg.... sedey sgt dgr die nanges (T_T)

lagi 1, kitekan xpaham bahase baby....so klo die merengek tu adelah bnda yg nk die sampaikan.... die xselesa ke lapar ke...angin ke...kembung perut ke... dll.. tp dulu kt Oprah Winfrey Show ade cite pasal 'baby languange' hohoho nsb bek sempat simpan dlm hp.... nnt nex entry sy share ek...

Hopefully Muhammad Adam & baby yg lain akan menjadi anak yg soleh/solehah, menjadi khalifah Allah yg berilmu & beramal di jalan Allah....Amin.. kt FB sy ade upload album khas utk baby Adam...tp kt bwh ni sy share cket ea..... Makcu caaayaaannnggg Adam =)



Refresh

Mcm bnyak bnda nak share.... tp mostly sume dh berlalu berbulan2 lamenye...wawawa
so i will try to refresh my memory....recall it back n share it here...


*nex week makin dekat... ada 2 perkara yg mndebarkan.... ( 2 result yg dinantikan....) Ya Allah semoga semuanya berjalan lancar, dipermudahkan-Mu & kemenangan berpihak kpd YM.... Amin...

Dec 1, 2010

Result...hmmm

InsyaAllah nex week result sem lps kua.....
huuuuuu xkonfiden kt paper finance (T_T)
hmm... semoga dpt menerima semuanya dgn ati yg terbuka n redha...hrp baik2 belaka...
waaaaaaaaaaa risaunyeee

....

Hopefully next week dpt g....
dah btau mak ayah ade program persatuan.... (so far diorang bg....heee Alhamdu lillah)
Semoga kemenangan berpihak kpd YM Tuan Syeikh.... Amin
besar sguh dugaan beliau....

Sangat-sangat bersyukur dipertemukan dgn Guru yg Mursyid lg Siddiq.... semoga aku n seluruhnya akan ditetapkan hati utk terus berjuang habis-habisan mempertahankan Guru kami,ahli keluarganya,ahli keluarga Almarhum Ustaz & salah silah perguruan yg benar....

Ya Allah....Semoga segala urusan Guruku & seluruh ahli keluarganya akan dipermudahkan-Mu, semoga Guruku, seluruh ahli keluarganya & keluarga Almarhum Ustaz Hanafi akan diberikan kesihatan yg berpanjangan & sentiasa dlm perlindungan-Mu Ya Allah.... Amin..

p/s semoga kita semua akan ingat-mengingati antara 1 sama lain ttg perjuangan ini..... kdg kala kite alpa.... klo aku lalai tlg ingatkan wahai sahabat.... begitu juga sebaliknya....

Oct 16, 2010

Cerita Hati...

hmmm.... ntahla....
rase mcm nk share....
tp mai.... ko mmg xleh share kt cni.....
hmmm...... hati.... hati....

Aug 31, 2010

Merdeka..!!!

Alhamdu Lillah bertemu kita kembali didalam rancangan 'Bual Bicara bersama Mai Alias'....
(napelah aku ni suke sgt berangan.... heeee)

Baiklah baiklah....tahun ni NegaraKu tercinta Malaysia menyambut ulangtahun kemerdekaan ke-53... Alhamdu Lillah

Td kt Shah Alam bumi bertuah ni berdentam-dentum bunyi mercun yg dh mcm bunyi BOM... terkojut den ni hah....ngah den syok usha FB tibo2 tu dia aih keBabooOOommm...!!! pastu cm beselah kn akan ramai bersorak terjerit-jerit.....hmm bkn nye xsuka...tp mmg xsuka.... hahaha

Agak2 waktu diorang dgr bunyi mercun yg dh mcm BOM tu diorang ade terpk x bunyi yg sama juga dilalui oleh para PEJUANG KEMERDEKAAN.... beza ye antara 'rasai' dgn 'lalui'.... kita bersorak gembira skg.... renunglah...hayatilah bahawa dulu bunyi dentam-dentum itu akan disusuli dgn raungan tangisan & tumpahan darah utk BERJUANG demi mencapai kemerdekaan yg kita raikan skg ni.....betulkah kita bersyukur...??

Dulu (mase muda cket...skg msh muda) bila tgk cita kemerdekaan xbape suka...xrasa pape sgt...rasa boring je.... tapi Alhamdu Lillah semakin menginjak usia semakin menghayati ape itu erti kemerdekaan..... sedih bila tgk cerita2 mcm mane rakyat Tanah Melayu berjuang habis-habisan bermandian darah demi mempertahankan TANAH AIR dr dijajah & ditindas..... bagaimana kaum wanita turut memikul tanggungjawab utk membela TANAH AIR...kita bersatu padu wp berlainan kaum utk MENGUSIR penjajah yg xsedar diri...!!!!

Adakah semangat juang para pejuang itu masih ada dlm DARAH kita skg...??? dlm DARAH generasi kini dan akan datang....??? Masih ade ke...!!!! Jawapanya ada dlm diri kita sendiri....

Tolonglah....tolong hayati erti kemerdekaan yg kita rasai skg ni.....tgklah filem2 kemerdekaan dgn mata hati...bukan mata kasar.... cuba letak kn diri kita di posisi para pejuang itu... InsyaAllah kita akan merasainya.....


:: Salam Kemerdekaan Buat Tanah Airku ::


Erkk.... baru EMPAT...??

Assalamualaikum....

Baiklah baiklah....sy bru ade 4 post.... hua hua hua (ade aku kesah..??) ye sy mmg kesah =O dlm otak ni byk bnda nk cite (psl puasa,kwn2,boyfren2...erkk... silat...silat...silat...) tp nk meluahkan dlm bntuk tulisan den mmg pyh (xpe mai pelan2 kayuh.....kayuh sampai kurus =p ) hohoho

klo nk tulis sampai cni je leh x.....sb cm xde idea lak.... (sdg berusaha mncari idea.....cariii...cariii...) org kate bile time kte cari salu xjumpe...ble time xcari tu nnt terjumpe....tp klo time kite terjumpe tu tp xde access internet cmne...?? (ye...sy suke tnye soalan yg dh tau jwpn)... Hah dh jumpe...nk cite psl 'rasai' Merdeka lah....tp kt next entry...so byk cket post kt blog ni nnt....
(bijaknyeee dak ni...) hahahaha.... mnta maaf mmg sy poyo....sy akui yg sy comel.... erkk salah nk tulis poyo nape tertaip comel.... hmmm misteriii.... (^_~)

Ok ok b4 idea lari n mood terbang better Patik mencemar duli ke entry lain..... zaaassssss

Aug 15, 2010

Salam Ramadhan



Assalamualaikum...

Waahhhh dah beranai2 page ni (lame sgt xupdate...)
baiklah...baiklah.... im updating....
ok kite dh masuk ari ke-5 dlm bulan Ramadhan.... Alhamdu Lillah....
thn ni still beraya di perantauan.... (hahaha ala2 obersea kan cik hani madu) tp xpe tanggungjawab pd agama,bangsa,negara perlu diteruskan....wahhh ayat xtahan..!!!

Kt shah alam ni merata-rata bazar ade bak cendawan tumbuh slps ujan (hah..??)
Ok below is the list of bazaar in Shah Alam :

1. Seksyen 7 (yg tpk psr mlm tu....sblah i-city)
2. Seksyen 7 (kt area tasik tu.....)
3. Seksyen 2 (jln raya area food court)
4. PKNS (kt area blakang tau yg cm nk ke SACC tu...)
5. Seksyen 13 (sblah stadium..... sgt bsr itu bazar....)
6. dan banyaaakkk lg tp xingat.... hohoho)

hmm cmne nk akhirkn ayat ni......hohoho

"Salam Ramadhan" dr sy :: Mai Alias ::

Jul 25, 2010

Kite sayang sgt.....



Assalamualaikum....

Yeaahhh harini (Sabtu) jumpe Mak n Ayah..... diorang dtg Shah Alam (Jumaat malam) sb ade kenduri kawen sedara-mara kt GMI (German Malaysian Institute) Bangi (Sabtu)..... huuuuu seronok dpt jumpe Mak n Ayah.....tp sekejap je sb pas abis kenduri diorang blk kg N9...... huuuuuuu (T_T)

Pegi kenduri kul 12 lbh.....so b4 tu teman Mak g Jakel,Shah Alam dulu..... hohohoho Mak sy suke kain2 (^__^) n sy suke gune baju Mak sy.....(of coz mnta izin ye....) hehehehe... pastu gerak g kenduri......makan2...amik2 gmbo...jumpe sedara-mara yg xbape cam muka... n bual2 dgn Mak n Ayah......rindu sgt2 kt diorang....lg2 sejak akhir2 ni.....huuuuuuu.... pas abis kenduri Mak n Ayah terus blk kg n sy follow induk(makcik) blk Shah Alam..... b4 blk tu cium2 peluk2 Mak n Ayah......tiap kali tu mesti sedih sgt.... pastu Mak nak cium skali lg.... waaaaaaaaaaaaaa lg sedey n sebak......

Kite(sy bahasakan diri dgn Mak n Ayh) harap......kite,kaklong n abg dpt membahagiakan & menggembirakan Mak n Ayah..... Semoga Mak n Ayah dikurniakan kesihatan yg baik,dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki yg halal,sentiasa dilindungi & diberkati Allah.....Amin....

Minta maaf Mak....minta maaf Ayah...... Terima kasih utk segala2nya.....jasa & pengorbanan kalian x terbalas....walau bagaimanapun semoga kami anak2mu akan dpt membahagiakan Mak n Ayah.......Kitorang sayang sgt kt Mak n Ayah.... huuuuuuuuu



( Mak, sy, Ayah n Bella (adik sedara) mak kate xelok amik gmbo klo nombor ganjil )


Jul 23, 2010

23/07/10

Assalamualaikum...

Yeaaahhh.... at last i have my own blog.... Hahahaha.... (perlu ke gelak...???)

Ok, ape tujuan sy create blog ni....?? tujuannya.... 'SukaSukiSaya' ..... as for the time being saje suka2.... seronok baca blog2 orang..... so hopefully others also will enjoy reading my blog.... pape komen dialu-alukan coz im new in blogging......

Harapan sy (reminder....) :

  1. harap2 sy xketagihlah kt blog ni..... sb bnda yg melampau salu nye xelok (^__^)
  2. xmenulis mcm2 sb takut terlepas cite pape yg xsepatutnye........ haha coz when im emotional i tend to share with people....hopefully sy xkn wat cmtu kt blog ni sb sume org leh bace so xeloklah... (jaga mulut...jaga hati....jaga jari....)
  3. make me a good writer....sy xsuke sgt menulis....lbh suke bercakap....so hopefully i can increase my interest and skill in writing.....manelah tau nnt kene tulis journal kan....hehehe
  4. menjaga bahasa & ayat yg digunakan....tp bahasa rojak n tulis ringkas2 belum dpt dielakkan lagi...huuu mesti cikgu bahasa Melayu sy sedih.....itu salah sy bukan salah cikgu yg mendidik... ampuuuunnnnn cikgu-cikgi.....

So far, ni je yg sy dapat share.....